Meer Info

Verkopen of Verhuren?
Vergeet het EPC niet!

Meer en uitgebreide informatie over EPC

Sinds 1 november 2008 moet bij de verkoop van een woning een Energieprestatiecertificaat (EPC) worden afgeleverd. Sinds 1 januari 2009 geldt dat ook bij verhuur. Zo'n EPC geeft de energiezuinigheid van een woning aan en bevat tips om het energieverbruik van de woonst te verlagen.

Wat moet u als eigenaar doen als u uw woning wil verkopen?

U zorgt ervoor dat er een EPC beschikbaar is en dat het EPC wordt voorgelegd aan de (potentiƫle) koper. Bij de verkoop moet het originele EPC worden overgedragen aan de koper. In de notariƫle akte zullen een aantal gegevens van het EPC worden opgenomen.

Vanaf wanneer moet het EPC aanwezig zijn?

Het EPC moet aanwezig zijn vanaf het moment dat de woning te koop of te huur wordt aangeboden op de woningmarkt. Zodra een bord te koop of te huur aan de woning wordt geplaatst of vanaf het moment dat de woning te koop of te huur wordt gesteld via een website, een makelaar, een streekkrant, een notariskrant, enz. moet het EPC dus beschikbaar zijn. Op die manier kan de kandidaat-koper of -huurder het EPC inkijken en de energiescore van de woning mee in rekening brengen bij het kiezen van zijn nieuwe woning

Welke woningen vallen onder de verplichtingen?

Een EPC moet worden opgemaakt voor elke aparte wooneenheid die over de nodige woonvoorzieningen beschikt om autonoom te functioneren, dus: huis, appartement, studio, vakantiewoning, sociale woning, service flat. Een wooneenheid is elke eenheid in een gebouw met woonfunctie die energie verbruikt ten behoeve van mensen en die over de nodige voorzieningen beschikt om autonoom te functioneren.